Fysio & Manuele Therapie

Wat is het verschil?

Het kan soms wat verwarrend zijn, al die verschillende therapeuten en al die verschillende vormen van zorg. Want, wat doet een manueel therapeut precies en hoe is dat anders dan een fysiotherapeut. Of doen beide misschien hetzelfde werk maar hebben ze een andere opleiding gehad?

Hoewel zowel de fysiotherapeut als de manueel therapeut een goede naam hebben, is het soms toch onduidelijk welke therapeut de zorg biedt die het beste bij uw zorgbehoefte past.

 

Wij leggen u in dit artikel uit welke zorg en therapie beide therapeuten bieden en waarin deze overeenkomt en/of verschilt. U bent hierdoor beter in staat om in te schatten welke therapeut u het beste kan bijstaan bij uw klachten of zorgvraag.

Omdat wij beide specialismen aanbieden, kunnen wij u ook altijd begeleiden in de keuze van de beste therapeut.

De fysiotherapeut: Die kent iedereen toch wel

De fysiotherapeut is naast de arts en verpleegkundige misschien wel de meest bekende zorgverlener van Nederland. Bijna iedereen is wel eens bij “de fysio” geweest na een sportblessure of revalidatie na bijvoorbeeld een operatie. De fysiotherapeut is een expert op het gebied van het bewegingsapparaat. Dat betekent dat een fysiotherapeut zich met name richt op het behandelen van klachten aan spieren, banden, zenuwen en gewrichten. De fysiotherapeut heeft hiervoor een HBO opleiding gevolgd waarin naast heel veel anatomie ook allerlei andere gezondheidsaspecten aan bod komen.

 

De fysiotherapeut biedt vaak oefeningen aan of andere vormen van zorg zoals massage, en ondersteunende hulpmiddelen (brace, medisch tape). Een belangrijk onderdeel van de zorg is ook het geven van advies. Bijvoorbeeld over het op een andere (betere) manier uitvoeren van handelingen/bewegingen en het aanpassen van uw houding.

Kortom, de fysiotherapeut is een allround expert van alle delen van uw lichaam die te maken hebben met bewegen.

De manueel therapeut: Een fysiotherapeut met een extra specialisatie

Als u het tussenkopje goed leest, dan ziet u dat de manueel therapeut ook een fysiotherapeut is. Dat klopt. Een manueel therapeut rondt eerst de opleiding fysiotherapie af en heeft daarna nog een meerjarige vervolgopleiding manuele therapie gevolgd.

 

De opleiding voor manuele therapie richt zich met name op de wervelkolom. Het aandachtsgebied van de manueel therapeut is dan ook minder het algehele bewegingsapparaat maar vooral de wervelkolom en alle gebieden die hiermee geassocieerd zijn.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan houdingsklachten en klachten waarbij de wervelkolom zorgt voor een beknelling of een bewegingsbeperking. De behandeling die de manueel therapeut hierbij biedt, is het vrijmaken en mobiliseren van de wervelkolom en de gewrichten waaruit de wervelkolom is opgebouwd.

Past mijn klacht het beste bij een fysiotherapeut of een manueel therapeut?

U kent ongetwijfeld het spreekwoord “meerdere wegen leiden naar Rome”. Dit is ook deels van toepassing op therapeuten, sommige klachten kunnen door verschillende therapeuten worden behandeld. Er zijn echter klachten die meer of minder bij één van beide therapeuten passen. Een vuistregel kan zijn dat de fysiotherapeut zich met name richt op de zachte delen van het lichaam, denk hierbij aan spieren en banden of pezen. Terwijl een manueel therapeut zich meer richt op de harde delen zoals de gewrichten en natuurlijk de wervelkolom.

 

Dit zorgt ervoor dat u eerder bij een fysiotherapeut terecht komt als u uw conditie wilt verbeteren, bijvoorbeeld omdat u last van COPD heeft. Of wanneer u merkt dat u na een operatie moeite heeft met lopen.

Bij een manueel therapeut komt u dan weer eerder terecht wanneer u merkt dat u weinig beweging heeft in uw wervelkolom of wanneer u last heeft van artrose in uw heupgewricht.